Jo Salmson - Copyright/fotograf: Cato LeinMed serierna Häxfolket och Drakriddare har Jo Salmson blivit en riktig läsarfavorit. Hennes böcker är både lättlästa och spännande och slukas av alla yngre fantasyfans. Med Häxfolket kammade hon precis hem Nordiska Skolbibliotekarieföreningens barn- och ungdomsbokpris. - Jag är alldeles överväldigad! säger Jo Salmson själv – eller Catharina Wrååk som hon kallas till vardags. Nu är hon aktuell med Kungen kommer!, den första boken i den nya serien Maros resa. Vi passade på att ställa några frågor.

Kan du berätta lite om Maros resa? - Mina böcker börjar nästan alltid med en känsla eller fundering, som får mig att fantisera vidare. Ofta tar det flera månader av fantasier och tankar, innan jag når fram till själva handlingen i boken. Kungen kommer!fick sin början när jag undrade hur det skulle kännas om man råkade göra alla så besvikna att ingenting blev som förut. Utan att man menar det – men ändå finns det inget sätt att göra allt bra igen. Den fantasin blev till berättelsen om Maro, som ska bli riddare precis som sin far. Det händer oväntade saker i Maros liv, händelser som tvingar honom ut på en lång resa fylld av äventyr. När jag skriver mina böcker tänker jag aldrig ”nu ska jag hitta på en historia som passar för barn”, utan jag fantiserar helt för min egen skull och bara för att det är så roligt. Det är fantastiskt att andra sedan vill läsa vad jag har hittat på!

Karaktärerna i dina böcker har alltid så speciella namn. Var hittar du dem?- Namnen är viktiga. Det är som om mina personer inte blir ”hela” förrän jag har hittat rätt namn. Det dröjde innan jag hittade just Maros namn, och därför tog första boken lite längre tid att skriva. Namnen kommer från min egen fantasi – fast ibland känns det nästan som om jag lyssnar och lyssnar tills personen själv berättar för mig vad han eller hon heter …

Vad tyckte du själv om att läsa när du var liten? - Allt möjligt. Jag läste verkligen allt jag kom över. Fantasyböcker som Narnia och Sagan om ringen, deckare både för barn och vuxna. Jag gillade historiska böcker, böcker som var som långa äventyr där man fick följa huvudpersonen genom ett helt liv. Jag minns att jag tänkte att man bara har ett liv, på en plats – men när man läser böcker är det som om man får vara med om flera liv, i andra tider och kanske till och med på andra världar. Inne i sitt huvud kan man vara med om precis vad som helst, även om det är tråkigt eller ledsamt i ens vanliga liv.

Har du några boktips för den som är nybörjare på fantasy?- Förutom de böcker som jag själv har skrivit då? För de passar ganska bra att börja med, tror jag. Ska jag vara ärlig så har jag inte läst så mycket fantasy för unga läsare – det blir mest fantasy för vuxna. Så mitt råd är att fråga på biblioteket. Där vet de massor om vilka böcker som finns och vem de passar bäst för!

/ Johanna Olsson