Det är något särskilt med att vara i åren före tonåren, och på väg in i en ny del av livet. Pärlplatteåldern är över, istället vill man kanske pyssla med något man kan ha nytta av. Ibland tillsammans med kompisar. Ibland ensam!

Pyssel med Elin Ek

Författaren Elin Ek har en särskild plats i hjärtat för barn i just den åldern. Ända sedan hon i slutet av 1990-talet blev ”Grynet” med hela svenska folket har hon fått killar och tjejer att tro på sig själva och inte ”ta någon skit”. Sedan Grynet slutade showa 2006 har Elin bland annat varit programledare och skrivit flera uppskattade böcker.

Nu återvänder hon till Grynets målgrupp med boken Jag grejar alltså finns jag, den ultimata boken som blandar kreativa idéer med recept, boktips och smarta tips på hur man kan tjäna lite extra pengar. Kanske till att köpa mer material att pyssla med?

Vi träffar henne för att prata och pyssla. Allt material som behövs går att hitta hemma och Elin drar snabbt fram en halv halsduk som hon ”armstickat” kvällen innan. Så fort går det! Och inget annat än garn och egna armar behövs.
– Det ligger något allmänmänskligt i att skapa saker från ingenting, material som finns hemma, av helt egen kraft, säger hon. Idén till boken fick hon när hon pratat med en vän som skulle ha kalas hemma där barnen så gärna ville göra saker.
– Det var liksom det roliga med kalaset, inte att äta tårta eller dansa. Det där gick jag och funderade på. Jag ville göra en luststyrd bok som följer en kreativ tankegång.

Och så är också boken. Kapitel hänvisar till varandra, man bläddrar hit och dit, hittar nya detaljer och tips och små rutor precis när det behövs. När en paus är välkommen dyker det upp ett recept på chokladbollstårta, eller en text ur Anne Franks dagbok att läsa.

– Jag vill att boken ska vara som en väv av kolaremmar, eller en godispåse! Jag ville dessutom ha med kulturella referenser så att barn kan få en positiv koppling till dem. De kreativa pyssel som finns i boken är alla sådana som man kan ha nytta av, riktiga saker som går att ge bort i present, berättar Elin medan hon klipper sönder en tvättkrympt ullklänning som ska bli ett bokomslag, speciellt för Barnens Bokklubb.Jag grejar av Elin Ek

– Alla dessa kalas, man måste ju ha presenter. I Jag grejar alltså finns jag finns massor av bra presenttips som kommer att bli uppskattade på riktigt. Det här bokomslaget heter paddfodral där. En av de största utmaningarna i arbetet har varit att göra boken könsneutral.

– Killarnas stilvärld är så begränsad. Jag har jobbat väldigt hårt för att den ska tilltala alla. Bland annat är det många killar med på bilderna och även innehållsmässigt har jag valt saker som kan passa alla oavsett kön. Det är otroligt viktigt för mig att det blir rätt. TV-programmet om Grynet hade en andel tittare som bestod till 48 procent av killar och det är jag otroligt stolt över. Av ullen hon klippt har det snart blivit, med hjälp av nål, tråd och ett sidenband, ett bokfodral som ser ut som något man kan köpa dyrt i en designbutik.

– I 10-13-årsåldern vill man göra saker på riktigt. Jag minns själv hur det var!

Vill du köpa boken Jag grejar alltså finns jag ? Klicka här >