Gull Åkerblom

Hur fick du idén till boken?
– Den här boken har en lång historia därför att jag hade den först som en berättelse där vartannat kapitel var skrivet utifrån pojken Ben, vartannat utifrån flickan Alba. Men till sist skulle det bara bli Bens bok och då fick jag stoppa in Alba i hans tankar och upplevelser. Och det är skillnad på att berätta om någon ur en annans synvinkel. Så det tog tid. Resten kom efter hand och det gör oftast det när jag skriver. Det är som att ge sig ut på en upptäcktsresa.

Hur gjorde du för att sätta dig in i den kusliga stämning som boken så bra beskriver?
– Prologen har varit med från början, men jag var tvungen att placera händelserna, och miljön är hämtad från Småland med sjön och djupa skogar. I sådana miljöer finns det en spänning i sig – de stora skogarna med mörkret, ingen gatubelysning och man ser stjärnorna på ett helt annat sätt. Det är bra miljöer att utgå från.

Vad skräms du mest av själv?
– Du ska få höra en sann historia nu. Jag har haft en trygg, lite tråkig uppväxt och är inte speciellt rädd av mig. Mina föräldrar var sällan borta, men när jag var fem år var de bjudna på en femtioårsfest och jag skulle ha barnvakt för första gången, två äldre flickor skulle komma och vi fick godis och läsk. Så började det att åska och det visade sig att de var åskrädda – och ville gå hem. Så det slutade med att jag följde dem hem, för de skulle ju inte behöva gå själva. Sedan gick jag hem på egen hand. Jag har varit så egentligen i hela mitt liv, orädd. Men mest rädd är jag, som morsor och mormödrar är, att det ska hända ungarna något. Jag målar gärna upp fan på väggen, när det just gäller barnen.

   
 

Namn: Gull Åkerblom
Ålder: Snart 72 år
Bor: Hus i Kåseberga på skånska sydkusten, i Ystad kommun
Familj: Man, en liten hund, tre vuxna barn och sex barnbarn mellan sex månader och 19 år
Gör: Författare och pensionär. Har skrivit totalt 68 böcker ”om jag räknar med alla böcker, även de minsta och de som jag har skrivit tillsammans med andra författare”. Recenserar även böcker för Bibliotekstjänst.

Ringar på svart vatten