Högt älskad av nybörjarläsarna Författare, översättare, lågstadielärare och med en stor produktion av lättlästa böcker. Helena Bross ligger bland annat bakom berättelserna om klass 1B och serien Solgatan 1, där den senaste delen Rädda fågeln ingår i ett av Barnens Bokklubbs utvalda bokpaket. Här berättar hon själv om sitt liv. 

”Jag är född 1950 i Stockholm. Större delen av min uppväxt bodde jag i Vällingby, dit familjen flyttade 1956. Skolstarten blev inte så lyckad, jag kunde inte lära mig läsa och skriva. I trean och fyran gick jag i så kall lad läsklass och där fick jag en underbar lärare. Så fort jag lärt mig skriva, började jag skriva berättelser, pjäser och dagböcker. Nu är jag bosatt i Täby norr om Stockholm.

Jag är lågstadielärare och har jobbat i skolan sedan 1973. Jag har trivts otroligt bra som lärare men just nu är jag tjänstledig för att hinna skriva. Min skrivarbana började med att jag skrev ett debattinlägg i en skoldebatt i DN i slutet av 70-talet. Sedan kontaktades jag av Lärarförbundet och skrev ett studiematerial för dem. Jag blev också krönikör i Lärarnas Tidning och det är jag fortfarande. Mina första böcker kom ut 1987 på Bonnier Utbildning. Jag har skrivit många lättlästa böcker för barn i åldern 7-9 år.

Det är viktigt för mig att skriva lätta och roliga böcker som handlar om barns vardag. Sådana böcker fanns inte när jag var liten, även om behovet fanns. Barn behöver läsa mycket, mycket för att bli goda läsare. Läslusten måste väckas tidigt och jag vill hjälpa till med det. Det roligaste jag vet är när jag ser nybörjarläsarna läsa mina böcker och skratta. När jag inte skriver vill jag gärna jobba med praktiska saker. Jag gillar att baka, snickra och gräva i trädgården. Mitt älsklingsplagg är snickarbyxor!”

Textmaterial från Bonnier Carlsen