Hon älskade mysterieböcker redan som barn och ser en framtid full av nya berättelser om LasseMajas detektivbyrå …
Möt Helena Willis, illustratören bakom succéböckerna!

Hur har det varit att illustrera hela 25 böcker om Lasse och Maja? – Det har varit väldigt roligt att få vara i Valleby under så många år. Det är kul att lära känna de roliga och knäppa Vallebyborna så väl. Samtidigt är det ganska svårt att teckna dem så att de är sig precis lika från bok till bok. Några har utvecklats en del med tiden. Men Valleby växer också hela tiden. I varje mysterium kommer det nya karaktärer och ofta också nya byggnader så det blir faktiskt aldrig långtråkigt, som man skulle kunna tro.

Den nya, "Modemysteriet", är något av en önskebok från din sida. Berätta! – Det finns några saker som alla tecknare tycker är jättesvårt att rita. Cyklar är något av de allra svåraste. Och när jag skulle jobba med Cykelmysteriet tyckte författaren Martin Widmark lite synd om mig. Samtidigt hade jag turen att få jobba som kostymör på Göteborgsoperan när LasseMaja skulle sättas upp som en operaföreställning där. Jag tyckte det var otroligt roligt att få rita alla kläder som var med i föreställningen. Så därför ville Martin ge mig Modemysteriet för att göra mig glad. Och det blev jag förstås!

Vad hoppas du på för LasseMaja i framtiden? – Vi har flera olika och roliga planer för Lasse och Maja som vi inte vet om de blir av än. Men en av dem jag verkligen hoppas kan bli verklighet är animerad film. Det har vi inte prövat än och det hade varit superkul. Berätta lite om vad du mer har på gång just nu! – Jag har precis fått ett nytt LasseMaja-manus av Martin som blir nästa höstbok. Kul och lite hemligt än. Sedan ska vi göra en LasseMajas Sommarlovsbok till. Och så ska jag illustrera en barnbok som min kompis Nicolas Jändel har skrivit. Och den är väldigt annorlunda mot LasseMaja. Det blir spännande. I höst kommer också mina två böcker om Olga och Stefan ut som högläsningsbok. Jag kanske skriver ett nytt äventyr till dem. Det är kul med Vilda Västern-miljön där Olga och Stefan bor.

Vad har du för råd till barn som vill bli barnboksillustratörer? – Jag har ritat och pysslat i alla tider. Det var först när jag var ungefär 20 år som jag fattade att det var barnböcker jag skulle hålla på med. Innan dess trodde jag att jag skulle bli arkitekt. Men mitt tips är att rita och rita och rita. Förstås. Testa olika tekniker. Och läsa mycket barnböcker för inspiration. Jag har gått två olika konstskolor och det var viktigt att lära känna andra som gillade samma saker som jag. Då blir man peppad.

Vad läste du själv som barn? – Jag läste mycket och väldigt blandat. Det var först och främst varenda barndeckare som fanns på biblioteket där jag bodde. Men också t ex Lilla huset på prärien-serien, Anne på Grönkulla och Barbro Lindgrens Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner.