Vad är det som är så intressant med zombier?Herman Geijer
– Att de har funnits länge och hela tiden förändrats. Nästan alla monster förändras genom historien och zombien speglar många andra rädslor som finns i samhället. Nu är många rädda för klimatförstöring och naturkatastrofer till exempel och zombier kan vara som en metafor, en liknelse, för den typen av händelser.

Varför fastnade du för det här ämnet?
– Jag tycker det är spännande att veta hur en ska klara sig i skogen utan utrustning och vad som händer i samhället vid längre strömavbrott och sånt. Sedan är det ju också intressant hur människor faktiskt beter sig när vi ställs inför händelser som vi inte kan tänka oss.

Hur kan man förbereda sig?
– Ett bra sätt är att tänka på att imorgon faktiskt inte behöver se ut som idag. Sedan är det bra att ha mat och vatten hemma så du klarar minst tre dygn utan ström. Det är bra att träna någon idrott och att kunna lite om hur grupper fungerar.

Vilket är ditt allra bästa zombieöverlevnadsknep?
– Att lära känna sina grannar. Om zombierna kommer, eller när någon annan katastrof inträffar, så behöver vi andra människor. Och de som bor närmast är oftast bäst att känna för de är där vi är.

Var ska man börja om man vill veta mer om zombier?
– Det finns en bra serie som är skriven av Magnus Nordin som heter Varelserna och utspelar sig på Gotland efter zombiekatastrofen. Det finns också en lättläst bokserie på svenska som heter Zombie City som är lite enklare, men funkar bra också. För dem som gillar överlevnad finns en fin liten bok som heter BLÖH (Barnens lilla överlevnadshandbok). Min bok, Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen, funkar också även om några delar inte är så spännande för yngre barn.

Läs gärna Herman Geijers blogg för mer om zombies: https://nejtackzombies.wordpress.com

Boken  Zombieöverlevnad

Vill du läsa mer om zombies och hitta fler böcker, fortsätt >