Ingelin Angerborn. Foto Goran Billeson

 

Namn: Ingelin Angerborn
Ålder: 48 år
Bor: Vintertid i Linköping, sommartid strax utanför Ödeshög.
Familj: Maken Niclas, 49, sonen Felix, 27, och dottern Helle, 25.
Gör: Skriver böcker. Och lite annat, förstås…
Läser: Ofta, gärna och allt möjligt.
Skräms mest av själv: Ormar och mörka vatten. Särskilt samtidigt. Huu, så hemskt!

Hur fick du idén till Gengången?
– Jag är en riktig loppisnörd. Älskar att gå på loppisar och leta efter spännande, konstiga, udda eller vackra saker. Och så har jag alltid varit galet förtjust i såna där smyckeskrin med ballerinor i. Det är något magiskt över dem. Det är överhuvudtaget något magiskt med balett, tycker jag.

Hur gör du för att sätta dig in i hur unga tänker, pratar och gör – för att få böckerna så äkta?
– Jag gör egentligen inget speciellt. Jag utgår nog väldigt mycket ifrån mig själv, jag har ju faktiskt också varit ung en gång, haha. Språket kan man kanske läsa och tjuvlyssna sig till, men tankar och känslor måste nog komma inifrån på något sätt.

Gör du något speciellt för att sätta dig själv i lite kuslig stämning när du skriver en spännande bok?
– Haha, nä. Jag släcker inte ner och tänder stearinljus och sånt, om det är det du menar. Kanske borde testa det, förresten?! Däremot brukar jag ofta blunda och försöka leva mig in i situationen jag skriver om, känna efter hur det skulle vara om det var mig det hände. Vad skulle jag tänka, känna, säga, göra …? Kan bli riktigt kusligt ibland. Som den gången när jag satt och blundade och funderade på hur det skulle kännas att få ett lite läskigt och spöklikt sms och det plötsligt pep till i min egen mobil. Helt ofarligt, såklart, men oj vad rädd jag blev!

Vad gör du när du inte skriver?
– Läser! Och … ser på tv, umgås med familj och vänner, går på bio och teater, går promenader – gärna långa, letar spännande saker på loppisar och second hand, rensar i källaren och försöker lära mig turkiska.

Vilket är ditt nästa projekt?
– Att göra lekstugan på landet mysig och mögelfri, så att mitt lilla barnbarn kan leka där i sommar. Sedan blir det förhoppningsvis en ny bok. Men vad det blir är faktiskt lite hemligt …

Har du inte hunnit läsa Gengången så finns den här >

Gengången