Jessica Schiefauer. Foto Hillevi Nagel

Namn: Jessica Schiefauer
Ålder: 36 år
Bor: Göteborg
Familj: Partner och barn
Intressen: Läsa och skriva, att lära känna nya människor.
Läser: Just nu läser jag mycket science fiction, för att jag håller på att skriva det. Jag tycker om märkliga berättelser.

Berätta mer om bakgrunden till din nya bok.
– Jag är uppvuxen i en liten stad på 1990-talet och där ägde ett omtalat mord rum när jag var 17 år. Det var en liten stad där alla kände alla och det påverkade mig väldigt mycket. Jag försökte redan då att börja skriva om den typen av händelser - unga som begår våld och ringarna på vattnet en sådan händelse sprider. Jag har sedan dess försökt påbörja den här boken flera gånger men känt att jag inte är redo. Till slut var jag redo.

Hur mycket i boken är kopplat till verkligheten?
– Det mord som begicks där jag växte upp har självklart påverkat mig mycket – men det är inte det mordet jag berättar om. Boken är en fri fantasi om den typen av händelse, med fokus inte på offren utan på förövaren och dess anhöriga. Jag gjorde research på en massa fall av den typen, sen har jag fantiserat utan från det och blandat inspiration på dessa händelser.

Varför har du valt att lägga fokus på förövaren och hans familj?
– Området att vara anhörig till ett brottsoffer är redan väl omhändertaget. Men att vara anhörig till en förövare … I en liten stad drabbas alla. Det har också varit väldigt härligt att skildra den allra första stora kärleken och hur golvande förälskad man kan bli. Isak och Ester gör varandra väldigt illa men har upplevt något tillsammans som ingen kan ta ifrån dem.

Berätta om platsen där dödsmisshandeln skedde.
– Det är något särskilt med stora känslomässiga händelser som sker vid vatten. Som mordet som ägde rum vid en av sjöarna som vi brukade bada. Där hade man druckit sin första alkohol, där tränade vi på att bli vuxna, borta från föräldrarnas täcke. Det var en trolsk plats och så hände detta hemska där. Efteråt åkte ingen till sjön mer, den blev också övergiven. Jag läste under min research om en massa olika fall där unga misshandlat unga, och mycket har hänt vid vatten.

Vad hoppas du att läsaren ska bära med sig?
– Jag hoppas att man ska börja tänka och när man läser hemska löpsedlar också bredda blicken på offret. Det finns BARA offer efter en sådan här händelse. Jag hoppas man ska börja fundera på om det verkligen är så att alla förövare är monster eller om det är så att alla är människor.

Jessica Schiefauers När Hundarna Kommer