Bor du långt ifrån barnbarnen? Läs högt via Skype.

Vi på Barnens Bokklubb kom i kontakt med den läsentusiastiska Margareta och bad henne berätta varför det är så viktigt och roligt att läsa för sina barnbarn. Vi vill också passa på att tipsa om böcker som passar perfekt för mysiga högläsningsstunder tillsammans.

Vad läste du som barn?

– Som barn kommer jag särskilt ihåg en bok som jag fick och som jag var väldigt rädd om för att den bara var MIN! Den heter Pojken som ville bli en fin karl av Ebba Åhlman. Boken finns i min bokhylla och självklart kommer jag att läsa den för mina barnbarn. När jag blev äldre läste jag Pelle Svanslös, Barna Hedenös och femböckerna av Enid Blyton.

Vilka böcker läser du för dina barnbarn?

– För mina barnbarn varierar jag min läsning. Ibland blir det pekböcker, tredimensionella böcker och ofta böcker om djur. Mina favoriter är Pettson och Findus, Alfons Åberg, Pippi, Emil och Catarina Kruusvals böcker.

Vilken typ av böcker tycker dina barnbarn om?

– Då mina barnbarn inte bor nära mig skypar vi ofta och även då fungerar det att mormor läser. Då väljer jag böcker med tydliga bilder och enkel handling som blir lätta att känna igen. Barnbarnen gillar att det är "samma lika" – en sorts repetition. Min "skypeboklåda" står alltid beredd!

Anser du att det är viktigt att läsa för sina barnbarn?

– Självklart är det viktigt med läsning och har man lyckan att vara mor- eller farförälder ska man verkligen ta chansen att läsa och väcka läslust. Ge dina barnbarn det försprånget redan nu. En mysig och lugn stund, vad kan vara bättre?!

Vilken funktion tror du att läsandet fyller?

– Jag tror att all läsning stimulerar fantasin och ordförrådet och även att det skapar lugn. Läsning för mig betyder att jag vidgar vyerna, känner igen mig, kan reflektera, fantisera men framförallt att det är en mysig stund i sängen eller soffan.