Clara Lidström och Annakarin Nyberg

Hur fick ni inspiration till "Odla"?
– Vi är själva småbarnsföräldrar och våra ungar älskar att baka, fixa och odla, så mycket av vår inspiration kommer från våra egna barns intressen. Det kändes också viktigt att göra de här böckerna nu, i en tid när allt yngre barn tillbringar alltmer tid framför skärmen. Vi vill inspirera till att arbeta med fler sinnen och att också skapa med händerna.

Vilka är era bästa odlingstips?
– Min äldsta sons favorit är att odla harlortar, berättar Clara. Dels tycker han att det är kul att gå på jakt efter lortarna och dessutom finns det ett spänningsmoment i att se vad som kommer upp ur jorden. Vad har hararna ätit? – Hemma hos oss har vi haft vitlöksklyftor nedtryckta i varenda blomkruka! Och eftersom vitlök växer så snabbt har barnen inte behövt vänta så länge på resultatet, berättar Annakarin.

Ni har skrivit flera görasjälv-böcker för barn tillsammans. Hur uppstod ert samarbete?
– Vi lärde känna varandra för några år sedan när jag skrev min bok Digitalt entreprenörskap. Clara var en av de bloggare som jag intervjuade i min forskning. Vi blev snabbt nära vänner och kollegor. Vårt samarbete är prestigelöst, kreativt och jädrigt roligt, berättar Annakarin.

Tidigare har ni skrivit succéböckerna "Baka" och "Fixa". Varför tror du att era böcker blivit så populära?
– Det är barnens böcker, vuxna får faktiskt försöka hålla sig undan till dess att barnen ber om hjälp. Som stöd finns pedagogiska illustrationer och texter som vägleder i de olika projekten, berättar Clara. Vår tanke är också att det ska vara en bokserie som inkluderar alla barn – både pojkar och flickor. Hur man bor eller vilken ekonomi vuxna i ens omgivning har ska inte heller spela roll och därför har vi utgått från enkla materialval och redskap i Odla.

Vad är roligast: baka, fixa eller odla?
– Annakarin: Nu kommer våren och då är det givetvis extra kul att plantera och se vad som spirar och växer upp ur jorden. Att baka är nog det som går hem året runt hos de allra flesta barn. – Clara: Jag gillar att hålla på med allt som är kreativt och det bästa är när man kan kombinera de olika sakerna som att baka något gott av något jag själv har odlat.

Har ni någon nytt skrivprojekt på gång?
– Just nu jobbar vi intensivt med ett nytt gemensamt bokprojekt som riktar sig till lite äldre barn och som lanseras senare i höst. Eftersom vår steg-för-steg-serie med Baka, Fixa och Odla blev en sådan succé är det också fler böcker inplanerade i serien, berättar Clara.

Till sist, vilket är det roligaste pysslet?
– Clara: Att gå på upptäcksfärd i naturen och hitta ätliga saker! Nässlor, älgört, ängssyra eller lite kåda att tugga på. Det är väldigt roligt att göra tillsammans med sina barn. Världen blir mer begriplig när man lär sig namnet på växter, var de växer och vilka som går att äta!