Ola Lindholm och boken Odjuret vaknar

 

Namn: Ola Lindholm
Bor: Skaftö på Västkusten.
Familj: Sambon Lotte och en nioårig son.
Gör: Just nu, skriver böcker och ”en väldigt spännande hemlig grej för scen”.
Intressen: Fotboll (tränar knattelag) och att vara ute ensam på havet med båten och fiska krabbor och hummer.
Läser: Deckare. ”Jag gillar drivet och vill att mina böcker ska ha det också”.
Läste som barn: ”Astrid Lindgrens ”Mio min Mio” är min starkaste läsupplevelse. Jag läste den varje år tills jag blev 25

Hej Ola! Vad handlar boken om?
– Den handlar om en pojke, Andy, som har en tuff start i livet och drömmer fruktansvärda mardrömmar. Till slut drömmer han fram ett fruktansvärt monster, Saamael, som han sedan ska bekämpa med hjälp av nyfunna vänner i en magisk fantasivärld där större delen av boken utspelar sig. Jag har fått höra att boken är en fantasy, men jag har inte tänkt så utan bara skrivit så bra som jag har kunnat!

Berätta lite mer om drömvärlden!
– Det är en värld full av de djur som barn har drömt fram, och de som bor där har drömmen om att de ska få leva fritt bland människorna med hjälp av Andy, som visar sig vara den stora hjälten.

Varför ville du skriva den här boken?
– Jag jobbade med berättelsen i flera år och ville att den skulle ha många olika djup. Ett barn som läser kommer tycka att den är extremt spännande, medan en vuxen kan se den djupare betydelsen av drömmarna och deras betydelse. Jag tror inte att jag hade kunnat skriva den om jag inte hade jobbat med barn i så många år, jag har mött så många och vet hur många tankar som rör sig. Jag vill att min bok verkligen ska respektera läsaren och läsarens förmåga.

Vad är den stora skillnaden mellan bok och exempelvis TV, som du arbetat med tidigare?
– Det här är en helt annan sak! Jag är mycket mer nervös, en bok är så definitivt. Nu finns den, går inte att ändra.

Vad hoppas du att läsaren ska känna?
– Att man slits in i den här världen jag har skapat och längtar efter att läsa mer. Jag vill öppna upp barns hjärnor för böckernas fantastiska värld.

 

Köp Ola Lindholms bok Drömfångaren Odjuret vaknar här:

Odjuret vaknar hos Barnens Bokklubb