Det där med läsning går lite upp och ner. Ibland plöjer man bok efter bok, och ibland har man varken lust eller ork även om man egentligen älskar att läsa. Känner du igen dig? Men det finns faktiskt sätt att kickstarta läsningen igen när man har kommit av sig lite. Sätt som är både bra och roliga. Som att starta en bokcirkel! Det innebär att man är några stycken som läser samma bok och sedan träffas och pratar om den. Det är hur lätt som helst. Börja med att fråga några kompisar – eller varför inte låta hela familjen vara med? Sedan tänker ni ut några grundläggande regler: Ni kan till exempel turas om att välja böcker i en viss ordning. Ingen får klaga på bokvalet, alla måste läsa klart inom en viss tid och den som valde boken får vara chef under diskussionen. Sedan är det bara att boka ett möte och börja läsa!

Vad ska ni diskutera?

Här är några förslag på frågor som är lånade av författaren Aidan Chambers: - Var det något speciellt du gillade/inte gillade med boken? - Vilken av personerna blev du mest intresserad av? - Vet du någon annan berättelse som liknar den här? - Är språket bra eller dåligt? - Om författaren skulle fråga dig hur boken skulle kunna göras bättre, vad skulle du säga då?

Till dig som är förälder:

Läs samma böcker som dina barn, det kan vara en inträdesbiljett till att förstå det som pågår i deras hjärnor och hjärtan. Dessutom är det ett roligt gemensamt samtalsämne! Men glöm inte att samtalet ska vara demokratiskt - inte ett förhör av bokens innehåll. Att diskutera en bok som båda har läst blir en rekonstruktion, en slags omläsning som kan leda till större förståelse av boken och göra läsupplevelsen ännu mäktigare. TIPS! Starta en bokcirkel på nätet – det är lätt som en plätt på Bokcirklar.se.

Här är några bra bokcirkelsböcker: