Therese Henriksson och Korpmåne. Foto från Opal.Hur kom du på idén till Korpmåne?
– Den kom faktiskt på vingar en tidig morgon då mina tre barn och jag satt och åt frukost. Plötsligt bröts solens låga strålar av en skugga som passerade fönstret. ”Vad var det!?” utbrast äldste sonen Albin, som då var tonåring. ”Titta, en korp, vad stor den är!” Ja, den var verkligen stor. Större än någon annan korp jag sett förut, och så där underligt halvtam. Den hade landat på en staketstolpe, och när jag närmade mig med en skiva smörgåspålägg i näven, satt den kvar, helt orädd, med huvudet på sned och en nästan mänsklig blick i sitt blanksvarta öga. ”Vem är du?” frågade jag, och tanken snuddade, ”Tänk om det inte är en vanlig fågel”. Redan där började någon sorts berättelse ta form, och korpen stannade kvar i närheten, hälsade på nästan varje dag och hjälpte till med inspirationen.

Historien känns väldigt påläst vad gäller medicinalväxter och magi. Hur har du gjort research?
– Jag hade en ”trapperpappa”, en naturmänniska och smed som berättade fantastiska historier om spöken, jägare och magiska djur. Genom honom inspirerades jag till att hitta på egna berättelser, och i byn där jag tillbringade det mesta av min uppväxt med skogen inpå knuten levde spåren av den gamla folktron kvar. Fortfarande levde människor som var födda på artonhundratalet, som mindes hur man använde trollstenar och kände till hur olika växter kunde bota sjukdomar.

Vad hoppas du att läsaren ska få ut av boken?
– I Korpmåne kämpar Seth och Saga förutom med knäppa människor och magiska problem också med känslan av att inte riktigt passa in någonstans. Jag hoppas att den som läser boken får med sig budskapet att det är helt ok att vara sig själv, och att just det där med att vara annorlunda, ibland kan vara det allra bästa som finns. Och så vill jag slå ett slag för naturen. Den är viktig.

Man vill väldigt gärna veta mer om hur det går för Seth och Saga. Kommer det en uppföljare?
– Då jag skickade in Korpmåne till Opal bokförlag bodde jag med familjen på Newfoundland. Medan jag väntade på besked skrev jag på en fortsättning som till viss del utspelar sig där. Nu har jag tagit upp tråden och börjat skriva på den igen och det är jättekul.

Vill du beställa Korpmåne? >>

OM THERESE HENRIKSSON
Ålder: 46 (Mental ålder varierar mellan åtta och
åttio.)
Bor: I Mockträsk, ca en och en halv mil utanför
Boden.
Familj: Sambon Patrik och barnen Albin 21, Lovisa
19 och Nisse 8. Hos oss bor också jättestora blandrasvalpen
Smulan, och katterna Adam och Mjushan.
Förutom det har vi tretton får och en hög med
höns.
Yrke: Fritidspedagog och undersköterska
 


Läser just nu: "Ballongfararen" av Mårten Sandén
(För Nisse, vi läser högt varje kväll.) "Nyckeln" av
Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, och
"Northanger Abbey" av Jane Austen.
Favoritplats: En plats vid ån här i vår by där det en
gång stod en kvarn. Älskar att simma där.
Och en klippa på Newfoundland där jag brukade
sitta i solen, lyssna på fågelkvittret och titta på en
örnfamilj i sitt bo. Medan valar simmade i viken
nedanför.

   
         
Läs Therese Henrikssons blogg! theresehenrikssons.blogspot.se