Ulf Stark Fotograf: Leif Hansen

 

Namn: Ulf Stark
Ålder: 71 år
Bor: I Stockholm.
Familj: Fru, två barn, ett barnbarn, hund.
Antal böcker: ”Runt 95 böcker om jag räknar ihop alla småböcker till skolor och så”.

Hur fick du idén till Stora Skogen-böckerna?
– Egentligen var det förlaget som hörde av sig när det gällde Jul i Stora Skogen. Först var jag lite tveksam, men sedan fanns det något intressant med det där gamla, Viktor Rydberg-tomtarna, de elaka och lite vresiga jämfört med de feta Coca Cola-tomtarna. Och när Eva (Eriksson, red. anm.) ville göra bilderna tänkte jag att det här blir perfekt. Det finns ingen som gör bättre tomtebilder än hon.

Vilken karaktär i boken känner du mest för?
– Jag känner ganska mycket för Vrese. Han är en typisk slashasfigur som lever ensam, är butter och skulle egentligen vilja ha tillbaka det gamla bondesamhället. Sedan tycker jag att kärleksparet blev ganska fint. Med deras längtan, oro och äventyret om han har dött eller kommer att dö …

Blir det fler Stora Skogen-böcker?
– Jag vet inte, men jag ska fråga Eva om hon vill göra fler bilder. Det finns ju en möjlighet att göra en bok om påsken tänker jag.

Jag fick en enorm sommar- och midsommarlängtan när jag läste boken – var det syftet?
– Jag skrev boken på vårt lantställe i Finland, på sommaren och istället för midsommarstång eldar man kokkobrasor där (stora eldar, ungefär som majbrasor, red. anm). Jag ville beskriva liv, kanske ett mer vuxet liv och det blev lättare att beskriva när jag hade med kaniner att göra. Det var lättare att behandla allvarliga och vuxna teman då. Boken omfattar på sitt sätt hela livet – kärlek, barnalstring och också tankar om vad som händer efter döden.

När man har skrivit så många böcker som du har, blir du någonsin fundersam på om storyn håller, eller känner du det direkt?
– Jag bryr mig inte så jättemycket om läsaren när jag skriver. Jag skriver för mig själv. Eller en barnsligare variant av mig själv.

Vad gör du när du inte skriver böcker?
– Då gör jag ingenting, haha. Det har blivit väldigt mycket böcker. Annars reser och pratar jag om böcker. Det tar också tid. Jag lever ett vanligt liv, ser på video någon gång, går ut med hunden, lagar mat. Lever vardagsliv.

Har du något nytt bokprojekt på gång?
– Jag håller på med en liten serie av böcker till mitt barnbarn som är fyra snart, det blir några böcker för mindre barn. Jag tror att han kommer att gilla dem, de är tagna från hans intresse, som städning – han går gärna runt med en dammsugare. Och matlagning, han gillar att hålla på med vispar och diska och sådant. Så det blir fyra rimmade böcker om en fyraåring som gör vuxna saker. Han har restaurang, städfirma och så vidare.

Får fler barn än barnbarnet läsa dem?
– Ja, det tror jag.

Sommar I Stora Skogen