Tonåring läserEn del böcker släpper inte taget efter att man lagt dem ifrån sig. Det gäller definitivt för Engelsforstriologin. Funderar du över hur Anna-Karin växte upp? Eller på vad som kommer hända med Minou i framtiden? Låt inte idéerna stanna i din fantasi – börja skriva fanfiction!

Genom att använda sig av redan skrivna karaktärer skapar fans runtom i världen egna berättelser. Det kallas för att skriva fanfiction. Det kan handla om att berätta om någon annan deltagare än Katniss i ett av hungerspelen. Eller varför inte om Lord Voldemorts uppväxt? Bara fantasin sätter gränser! På Fanfiction.net kan man hitta tusentals spännande, gripande och påhittiga fanfics. För Twilight-fansen finns en massa texter om vad som skedde efter sista bokens slut. Och den som inte kan få nog av Hungerspelen kan läsa om livet i distrikten både före, efter och under böckernas gång.

Förutom att skriva egna berättelser är det många fans som skapar egna bilder, fanart, av karaktärer i sina favoritböcker. Några som fått ta emot mycket fanart är författarna till Engelsfors-trilogin, Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. De är båda väldigt intresserade av fanfiction. Mats skrev själv en del nya avsnitt till tv-serier när han var liten, och de är smickrade av all den fanart deras fans skapar. – Det känns fantastiskt att ha inspirerat läsare till att göra något kreativt. Vi blir inspirerade av att se att läsarna vill delta i vår värld, säger de. Däremot har de valt att inte läsa någon fanfiction – än. Först vill de skriva färdigt triologin.

Matteus Blomqvist, 17 år, är ett av de Engelsforsfan som hittat inspiration i böckerna. – Jag älskar hur de är skrivna. Självklart tycker jag om karaktärerna, storyn och miljön. Men jag älskar verkligen hur den är skriven. Det är inte Kurt-Gunnar, 73 år, som har skrivit. Den känns som att både Sara och Mats är 17 år i själen. Matteus har skrivit en del fanfiction om häxorna i Engelsfors. Men vad det är som väcker skrivarlusten tycker han är svårt att svara på. Jag tror att det kan vara att ingenting är omöjligt. Även om magin som tjejerna använder har regler så är ingenting omöjligt med den. Speciellt förtjust är han i Linnea och Vanessa. – Känslorna finns alltid där mellan dem. De vet båda vad de känner men vågar inte säga något. Det är något som alltid får mig att ha ett vetande leende på läpparna när jag läser om dem. Matteus började skriva fanfics redan i mellanstadiet, men de berättelserna lade han aldrig upp på nätet och delade med andra. – Jag tror den första jag skrev var en kort historia om Legolas från Sagan om Ringen, berättar han. Men det var långt innan jag fick höra talas om fanfiction. Han förklarar sitt intresse bland annat med att han haft svårt att själv hitta på karaktärer som han velat skriva om en längre tid. – När jag började skriva fanfiction så kände jag att det var väldigt mycket enklare för jag behövde inte komma på något om karaktären själv. Men författarna då? Tycker inte de att det känns jobbigt att andra människor kan hitta på historier om karaktärer de skapat? Inte Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren i alla fall: – Om man vill ha fullständig kontroll över vad folk gör med ens karaktärer och ens värld så får man nog behålla sitt verk i byrålådan. Och om det skulle dyka upp något som skulle kännas jobbigt för oss att läsa, så är det väl bara att låta bli att göra det. Man kan inte stoppa folks fantasi. Berättelser från Engelsfors illustration
Matteus skrivartips! - Hitta ditt författarsjälv – vad vill du skriva? Hur blir du inspirerad? - Var inte för nitisk när du skriver. Skriv vad du känner för och när du känner för det. - Ha kul och lek. Länktips: mugglarportalen.se fanfiction.net facebook.com/VanneaDahlin facebook.com/Cirkeln.Eld.Nyckeln