Catarina Kruusval
Med sagor som Guldlock, Bockarna Bruseoch inte minst historierna om den egna figuren Ellen lyckas Catarina Kruusvals böcker vinna både barns och vuxnas hjärtan. Med den enkla texten och de rara bilderna har hon skapat en helt egen stil som lätt känns igen. Vi ställde några frågor om hennes bilderboksskapande.

Vad var det som fick dig att börja göra bilderböcker? - Jag har alltid varit mycket förtjust i just sagan, läste mycket sagor som barn, och läste även med stor förtjusning sagor och bilderböcker för mina egna barn. När jag gick på HDK (Högskola för design och konst) i Göteborg valde jag att som slutarbete att göra en bilderbok. Resultatet blev inte utgivningsbart med det innebar ändå att jag några år senare gjorde ett nytt försök, Sagan om Egon, som blev antaget av ett bokförlag och på den vägen är det.

Varifrån får du idéer till dina berättelser?- Nu har jag suttit och skrivit text en månad och märkte då att jag har en väldigt stor inspirationskälla i mina barnbarn. Jag umgås ju en hel del med dem. För övrigt har jag de senaste åren arbetat med texter som jag inte själv författat, där blir det ju "bara" bilden som berättar. Men den berättar väldigt mycket i en bilderbok, och då handlar det i mitt fall om en värld som andas harmoni och vänlighet, gärna lite humor och en gnutta allvar.

Du har illustrerat många traditionella visor och sagor på sistone. Vad är det med dem som lockar? - Det som varit roligt med visorna och de gamla sagorna i kortversion har varit att ge den vuxne sina barndomssagor och visor igen, de visor och sagor som man oftast kan och håller kär. Barnet får därmed något mer än en bilderbok, nämligen den vuxnes känsla av att boken är lite extra värdefull som barndomsminnen ofta är. Sedan har ambitionen varit att göra kartongböckerna till något mer än en vanlig bok, lite som en kär leksak. Jag märkte att just Bä, bä vita lamm och Ekorren satt i granenfungerade ungefär så för mina egna barnbarn.

Har du själv någon bilderboksfavorit? Axel Scheffler och Julia Donaldson! Hittade nu senast boken Den flottaste jätteni stan. Underbar bok!

/ Johanna Olsson