A Anne på Grönkulla är klassikern som även har blivit en älskad TV-succé. Anne är den föräldralösa flickan med eldrött hår och ett rasande humör. I böckerna av L.M. Montgomery får vi följa Anne när hon blir fosterbarn hos syskonen Matthew och Marilla, hennes vänskap med Diana, hennes växande kärlek till fosterföräldrarna, och hennes strider i skolan med Gilbert Blythe.

B
Bert är killen med dagboken. Han är oftast kär i nån tjej i skolan och avslutar alltid med ”Klart slut – varulvstjut”. Böckerna är skrivna av Anders Jacobsson och Sören Olsson.

C
Coraline är huvudperson i Neil Gaimans hyllade ungdomsroman med samma namn. Elvaåriga Coraline flyttar till ett mossigt gammalt hus med sina föräldrar. En dag hittar hon en hemlig dörr i ett av husets många rum som visar sig leda till en annan dimension.

D Dilsa mötte vi först i böckerna om Kalle Skavank, men hon har fått en helt egen bok också. Hon är en smart och modig tjej som tillsammans med Kalle är Stockholms coolaste detektiver. Det är Petrus Dahlin som skriver böckerna.

E Eragon är den fattige bondpojken som hittar en stor, safirblå sten. Stenen visar sig innehålla en drakunge, som Eragon döper till Saphira. Eragon och Saphira kämpar mot den onde, diktatoriske kungen Galbatorix tillsammans. Boken skrevs av den då femtonårige Christopher Paolini. PS. Snart kommer del 4 – Arvtagaren.

F Flisen är den ena halvan av deckarduon i böckerna om Tommy och Flisen. De är bästisar och löser deckargåtor i skolmiljö. Författaren till böckerna heter Lena Lilleste.

G Gollum eller Sméagol som hans riktiga namn är, var från början en hob som blev galen efter att ha levt ensam med härskarringen i många många år. Ringen är hans allt och han följer efter Frodo och Sam för att få tag på den. Det handlar naturligtvis om Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien.

H Harry Potter är en föräldralös pojke som på sin elfte födelsedag får veta att han är en trollkarl och ska gå på trollkarlsskolan Hogwarts. Där träffar han Ron Weasley och Hermione Granger som blir hans bästa vänner. Men han skaffar sig även fiender som Draco Malfoy och läraren Severus Snape. De sju böckerna om Harry Potter handlar om gott och ont och om hans kamp mot den onde trollkarlen Lord Voldemort. Författaren J.K. Rowling har skapat megasuccén.

I Isabella Swan känner vi mest igen som Bella i Stephanie Meyers Twilight-serie. Serien har blivit en världssuccé och handlar om kärlekssagan mellan henne och den läckre vampyren Edward Cullen. Även här är kampen mellan gott och ont en viktig ingrediens.

J Jane Eyre är en roman utgiven 1847, skriven av Charlotte Brontë. Det är en av våra stora klassiker och handlar om den föräldralösa flickan Jane Eyre som växer upp i en kärlekslös tillvaro. Som ung kvinna tar hon anställning som guvernant hos den diaboliske Mr Rochester som hon förälskar sig i. En fantastisk kärleksroman och dramatik på hög nivå.

K Kalle Spann är den chokladälskande pojken i Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl. Han är en av de fem barn som hittar en gyllene biljett och får chansen att besöka Willy Wonkas chokladfabrik. Efter det blir Kalles liv aldrig sig likt igen.

L Lyra Belacqua möter vi i trilogin Den mörka materian som är skriven av Philip Pullman. Hon lever i ett parallellt universum, där varje människa har en så kallad daimon som är människans själ i form av ett djur. Lyras daimon heter Pantalaimon. Lyra är en rebell och tvekar inte att kasta sig in i ett äventyr som ska föra henne långt bort.

M Meggie Folchart är huvudperson i Cornelia Funkes Bläckhjärta. Hon är tolv år och har alltid älskat att läsa. Hon bor med sin pappa Mo som har en förmåga att kalla fram karaktärer ur böcker till levande varelser. Äventyret börjar när en gammal bekant till Mo, Sotfinger, knackar på dörren och varnar för en man vid namn Capricorn.

N Nick och Norah är huvudpersonerna i boken Nick & Norahs oändliga låtlista som är skriven av Rachel Cohn och David Levithan. Det är en modern kärlekssaga berättad ur två perspektiv och kryddad med en massa härliga musikreferenser.

O Oliver Twist är ett fattigt barnhemsbarn som egentligen är en rik arvtagare. Men innan han till sist hittas av sin riktiga familj hamnar han i ett gatupojksgäng där han blir illa behandlad. En av Charles Dickens klassiker.

P Peter och Petra Petrini. Syskon som ständigt verkar hamna i mystiska händelser och brott, som de, på grund av sin klurighet, alltid löser med stor bravur. Oftast tillsammans med kompisen Lucy. Författare Mårten Sandén.

Q Beast Quest. En serie lättlästa fantasyböcker om pojken Tom som måste besegra olika hemska vidunder. Författare Adam Blade.

R Ronja Rövardotter. Rövarkungens dotter som inte tål orättvisor. När hon blir vän med den rivaliserande rövarhövdingen son, Birk, uppstår problem och barnen rymmer tillsammans ut i skogen. Astrid Lindgrens sista kapitelbok.

S Skorpan Lejonhjärta är den sjuka lillebrorsan Karl i Bröderna Lejonhjärta. Han som tror att han bara är en liten skrutt, men som egentligen är väldigt modig. Efter att hans storebror Jonathan offrat sitt liv för honom kommer de till Nangijala. Där slåss de mot den grymme härskaren Tengil och hans drake Katla. Av Astrid Lindgren.

T Toraks far dör i en demonattack och Torak måste fly in i storskogen. Hans enda följeslagare är vargungen Ulv, som han kan kommunicera med via tanken och flickan Renn. Av Michelle Paver.

U Ulf är en varulvspojke som bor på djurpark för utrotningshotade och sällsynta vilddjur. Och då pratar vi om jättar, älvor, stentroll och spöken - för att bara nämna några av de vidunder som rör sig i parken! Av Morgan, Macdonald och Sinden.

VW Will Grayson. Två killar med samma namn. På märkliga vägar träffas de - och den excentriske Tiny - utanför en butik i New York. Och så förändras allt. Av John Green och David Levithan.

Y Ylva Ulvadotter är en tuffing som kallas vargatös. När hon kommer hem efter sommaren på fäbodvallen har hela hennes familj dött av pesten. Tillsammans med stumma – och ska det visa sig – bisexuella Mikael flyr hon norröver för att försöka hitta en av Mikaels forna vänner … Boken heter Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm.

Z Zacharina har en vän som heter Sandvargen (precis som boken). För honom kan hon berätta allt sådant som ingen annan vill höra … Av Åsa Lind.

Å Åhhh så bra årets mest hypade bok Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren är! I vår kommer tvåan …

Ä Älskar Blodröd väg som kommer som huvudbok i nästa nummer av Läseposten! Den handlar om Saba om lever i en postapokalyptisk framtid … Så spännande att man blir andlös! Filmrättigheterna är redan sålda! Av Moira Young.

Ö Överlägset bästa böckerna i ålderskategorin 10-12 år är förstås Per Nilssons om pojken PimPim och hans kompis Extra som visar sig vara en ängel …