Mumintrollet är ett ungt mumintroll. Till sinnet är han äventyrlig och nyfiken och lite naiv, men samtidigt ganska ängslig och ger sig inte ut på äventyr på egen hand. Istället slår han gärna följe med vagabonden Snusmumriken, som är hans bästa vän och idol. Till hans vänner hör också Sniff, Snorken och Snorkfröken som han är kär i. 

Muminmamman  är klok och förstående och leder familjen med stor frihet och mild hand genom livet. Hon känns igen på sin svarta handväska som innehåller precis allt, och sitt randiga förkläde som hon alltid har på sig. Hennes största intresse är trädgårdsarbete men hon tycker också om ett litet äventyr då och då. 

Muminpappan är en hopplös nostalgiker och romantiker som ofta drömmer om vilda äventyr och gärna minns sin stormiga ungdom. Som barn sköttes han av en hemul på ett barnhem som han snart rymde från och han har byggt hela muminhuset själv. 

Snorkfröken och Snorken Snorkfröken är mycket snäll och känslig, och ganska fåfäng. Hon tycker om att kamma sin lugg och att plocka blommor som hon lägger bakom öronen. Hon har en fotring om vänstra foten som hon är mycket rädd om. Hennes bror snorken är en rationell uppfinnare som ofta kanupplevas som lite okänslig. Snorkarna är nära släkt med mumintrollen. Den enda skillnaden är att de ändrar färg med sitt humör, medan mumintroll alltid är vita. 

Sniff är son till Rådd-djuret och bor hos muminfamiljen. Bäst kan han beskrivas som ett materialistiskt och fegt litet djur som blir modigt vid chansen att bli rik och berömd. Dessutom älskar han allt som blänker. 

Lilla My  är ett egensinnigt litet busfrö som retas med alla. Ibland kan hon bli riktigt arg och då bits hon. Hon är inte rädd för något och hon älskar farliga saker. Lilla My är dotter till Mymlan, lillasyster till Mymlans dotter och halvsyster till Snusmumriken.

Mymlan kallas ursprungligen för Mymlans dotter, eftersom hennes mamma också heter Mymlan, men tar senare över sin mammas namn helt och hållet. Mymlan är syster till Lilla My och är bästa vän med Snorkfröken. Hon tycker mycket om at kamma sitt långa hår.

Snusmumriken är en ensamvarg och äventyrare som vandrar söderut när vintern kommer. Ofta ser man honom sitta ensam på bron i Mumindalen och spela på sitt munspel. Han röker pipa och avskyr parkvakten och skyltar med förbud. Han är dessutom halvbror till Lilla My och son till Joxaren och Mymlan (den äldre). 

Mårran är en ensam och läskig figur som ständigt närvarar som ett hot över Mumindalen. Hon är stor, grå, kall och skrämmande. Allt hon tar i fryser till is, men egentligen längtar hon bara efter närhet. I Pappan och havet är Mumintrollet snäll mot Mårran, som då tinar upp. 

Hemulerna klär sig gärna i klänning och är obotliga sorterare, samlare och vänner av ordning. Många olika figurerar i Tove Janssons böcker, men mest kända är kanske hemulpolisen i Farlig midsommar och den frimärkssamlande hemulen som slår följe med mumintrollet och hans vänner i Kometjakten. 

Stinky  är mycket hårig och luktar fruktansvärt illa. Han äter det mesta, bland annat muminhusets möblemang, och är en är en riktig bråkstake.

Too-ticki är en figur som bor i muminfamiljens badhus om vintrarna. Hon är ett porträtt av Tove Janssons livskamrat Tuulikki Pietilä, är lugn, sansad och jordnära och har alltid mössa och en vit-och-rödrandig tröja.